top of page

Önismeret.

Szembe merek nézni valódi önmagammal.

Image by Belle Collective

Az önismeret egy mélyreható utazás, ahol feltérképezzük saját szükségleteinket, vágyainkat, hiányosságainkat, szokásainkat, és mindazt, ami nap, mint nap inspirál és néha kihívás elé állít minket. 

Ha él a vágy bennünk, hogy megértsük mit-miért teszünk és fel tudjuk ismerni a rossz körök ismétlődését az életünkben, akkor már jó helyen vagyunk. Az önismeret nem csupán a szokásaink felismeréséről szól, hanem arról is, hogy elfogadjuk önmagunkat. A változás ugyanis az elfogadáson keresztül következik be.

Az önismeret hiánya gyakran vezethet életvezetési/munkahelyi problémákhoz, döntéshozatali nehézségekhez, vagy akár kapcsolati konfliktusokhoz is. Amikor azonban tisztában vagyunk önmagunkkal, könnyebben megtaláljuk saját utunkat az életben, és hatékonyabban kezeljük a kihívásokat.

Az önismeret fejlesztése kulcsfontosságú a személyiségfejlődés, az egyéni életminőség, a boldogság és a kiteljesedés szempontjából.

Az önfejlesztés útja, önismereti munka nélkül, nehezen bejárható, hisz a sok ismeret, tanulás, tudatosság és önreflexió, az ami igazán segít szembenézni a valódi önmagunkkal.

 

Önmagunk megértése, megismerése és elfogadása nem csupán egy cél, egy egyszeri küzdelem, hanem egy hosszú és dinamikus folyamat, amelyen keresztül időről-időre felülvizsgáljuk szerepeinket és formáljuk az önmagunkról kialakított képet.

1.png
AZ ÖNISMERERT
FEJLESZTHETŐ?
Image by Aiony Haust
FELELŐSSÉGVÁLLALÁS
AZ ÖNISMERETI MUNKÁBAN?

"Hol van a saját felelősségünk, életünk alakulásában?". Szép lassan be kellett látnunk, hogy nem hibáztathatjuk a szüleinket, a környezetünket egy életet át, tétlenül ülve, az önsajnálatba menekülve.

 

A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy felismerjük saját szerepünket és megtaláljuk saját felelősségünket életünk alakulásában, hisz a választás joga, a döntés szabadsága mindig a kezünkben van.

 

,,Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek, de dönthetsz, hogy most hogyan élsz” (Edith Eger).

Az önismereti munka során nem csak a múltunkat vizsgáljuk, hanem felelősséget vállalunk a jelenünkért és a jövőnkért is egyaránt.

Múltunk az önismereti munka alapköve, általa megértjük, hogy honnan jöttünk, milyen csomagot hozunk az eredeti családunkból, és hogy az ott megélt élményeink miként formálták a személyiségünket. Emlékeink részesei vagyunk, de ne hagyjuk, hogy a múlt börtönbe zárjon minket és elveszítsük felelősség vállalási képességünket! Végsősoron életünk aktív alakítói vagyunk, nem passzív elszenvedői.

Jelen, ahol a valódi változás megtörténik. A tudatos jelenlét és az önreflexió segíthet abban, hogy ,,életünk sava borsát” élvezni tudjuk. A tudatosság azt jelenti, hogy éberek vagyunk, figyelünk a jelen pillanat eseményeire, érzéseire, ami segíthet elkerülni az automatikus, berögzült reakciókat. Az önismereti munka során a jelen reflektál a múltunkra, és lehetőséget teremt a személyes fejlődésre.

A jövő nem egy előre megkreált elbeszélés, hanem saját életünk forgatókönyv írói és szereplői vagyunk. Meg kell találnunk, hogy milyen szerepünk van jövőnk megformálásában, és hogy hogyan is válhatunk tudatos tervezőkké. Az önismereti munka, a kitartás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a jövőnket olyanná formáljuk, amilyenné változtatni szeretnénk.

2.png
MÚLT, JELEN ÉS JÖVŐ
DIMENZIÓI AZ ÖNISMERETBEN
Image by Alex Lvrs
MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Az önismereti munka és életvezetési tanácsadás során az egyénnek lehetősége lesz megérteni és kezelni az élet különböző kihívásait, stresszhelyzeteit.

Szakembereink olyan területeken segítenek, mint:

  • általános szorongás, stresszkezelés, depresszió, fóbiák, szociális szorongás

  • önbizalomhiány, érzelem szabályozás

  • a múlton való rágódás, a jelen megélésének nehézsége vagy a jövőtől való félelem, céltalanság

  • munkahelyi problémák, kiégés, magabiztosság erősítése és konfliktus kezelés

  • teherbeesést nehezítő tényezők (PCOS, endometriózis, meddőség) 

  • nőiesség

  • sport: verseny előtti és közbeni szorongás, visszaesés a teljesítményben, motivációs problémák, csapatból való kiesés feldolgozása, sérülések feldolgozása

  • életvezetési elakadások

  • függőségek (alkohol, drog, játék stb.)

Szakembereink.

EMP_Helga_web-14.jpg

SEPSI HELGA

Munkámat a feltétel nélküli elfogadás, az empátia és a hitelesség jegyében végzem, megteremtve egy biztonságos közeget, ahol a klienseimben rejlő lehetőségek kibontakozhatnak. 

EMP_Kata-web-2w.jpg

MOCSÁNYI KATA

Munkámban az elfogadás, az együttérzés a legtöbb esetben egy igen mély, „ismerős helyről” érkezik, s elsődleges szerepemnek az empatikus, megtartó szemtanúságot, kísérést tekintem.

Fodor Zsuzsanna, gyásztanácsadó, addiktológiai konzultáns

FODOR ZSUZSANNA

Fő feladatom segítőként, hogy a „régiből az újba” való átmenet könnyebbé váljon, így a hozzám fordulókat, át kisérem egy ingatagnak vélt hídon, hogy megtapasztalhassák a biztonságos szféra átható erejét.

EMP_Agi_web-3 (1).jpg

SOLYMOS ÁGI

Ítélkezésmentes és támogató térben segítelek téged, elfogadni és szeretni önmagad. Egyedi megközelítéseimmel, módszereimmel és szakmai tapasztalataimmal arra törekszem, hogy megtaláld saját utadat. Hiszek a módszereimben és benned, hisz a reménytelennek tűnő helyzetekben is mindig van megoldás!

EMP_Annamari_web-2.jpg

BURGYÁN-KOVÁCS ANNAMÁRIA

Pszichológusi munkám során értő figyelemmel, értékítéletektől mentesen, empátiával, s mégis objektív félként vagyok jelen. Kérdéseim, visszajelzéseim mentén keressük azokat az új összefüggéseket, melyek segítik az egyént, párt, családot önismerete mélyítésében, s végső soron valódi önmaga elfogadásában.

EMP_Vanda_web-2 (2).jpg

ROSTÁS VANDA

Munkám során kifejezetten fontosnak tartom egy olyan bizalmi légkör megteremtését, amely lehetővé teszi klienseim számára, hogy szabadon és nyíltan megoszthassák nehézségeiket és gondolataikat. A feltáró beszélgetések mellett relaxációs-imaginációs technikákkal, kognitív viselkedésterápiás elemekkel, illetve OH- kártyákkal is dolgozom.

EMP_Petra_web-3.jpg

TINNYEI PETRA

Sportolóként személyesen tapasztalhattam meg a sikerélményt, a kudarcot, a lemondásokat és áldozatokat, a kemény munka megtérülését, a csapat erejét, a motiváció szükségességét, a mentális felkészültség fontosságát. Jelenleg egyéni és csoportos foglalkozások keretein belül foglalkozok legfőképp sportolókkal. 

EMP_Izsak_web-4.jpg

ÁBRAHÁM IZSÁK

Hiszem, hogy segítségért fordulni erőre és bátorságra vall. Segítőként célom egy olyan bizalmas és
támogató terápiás tér megteremtése, amely segíti klienseimet a feldolgozás és továbblépés útján.

EMP_Anita_web-3.jpg

GYURKI ANITA

Hiszem, hogy minden nap új lehetőséget kínál arra, hogy másképpen érezzünk, gondolkodjunk és reagáljunk a dolgokra. Akik hozzám fordulnak, nem azok, akik elrontottak valamit, hanem azok, akiknek a meglévő eszköztára már nem működik és szeretnének valamit másképpen csinálni.

,,Ha megpróbáljuk kizárni az életünkből a fájdalmas tapasztalatokat, az csak még több problémához vezet. Hiába rejtjük a mélybe, a trauma ugyanúgy jelen van, sőt letagadva, eltemetve még sokkal nagyobb feszültséget okoz"

Orvos-Tóth Noémi

1 / 3

Valódi kapcsolódás, kellő szakértelem, igényes környezet.


Szeretettel vár az EMPÁTIALABOR csapata!

bottom of page