top of page

Gyászfeldolgozás.

Minden gyász egyedi.

A gyász a legtöbb ember számára csak a halálesettel hozható összefüggésbe. Viszont több mint 40 fajta életeseményt követhet gyászreakció (költözés, válás, házasságkötés, egészségügyi állapot változása, gyermekvállalás, gyermekek kirepülése, vetélés, munkahely elvesztése stb.).  ​

A gyász a legtöbb ember számára csak a halálesettel hozható összefüggésbe. Viszont több mint 40 fajta életeseményt követhet gyászreakció (költözés, válás, házasságkötés, egészségügyi állapot változása, gyermekvállalás, gyermekek kirepülése, vetélés, munkahely elvesztése stb.).

A gyász az ellentétes érzelmek összessége, ami a gyászoló személyiségétől és az elvesztett kapcsolat milyenségétől függ.

A gyásszal kapcsolatban nem beszélhetünk kőbe vésett tényekről, elvárásokról, szakaszokról. Egyetlen igazság viszont létezik...,,minden gyász egyedi, mert minden ember egyedi" (John W. James, Russel Friedman)

A feldolgozatlan gyász reményekről, álmokról, ki nem mondott, beteljesületlen érzelmekről szól...

A gyászfeldolgozás során felelősséget vállalunk saját gyógyulásunkért. Habár lehetséges, hogy 99%-ban maga a veszteség a felelős azért ahogyan érzünk, de még mindig ott van az a bizonyos 1% a kezünkben. Mit kezdünk vele? 

A gyászfeldolgozás eszközével a kezünkben nyitottabbak leszünk a világra, nem fogunk annyira félni a jövőbeli veszteségektől, hisz tudni fogjuk, hogyan gyógyítsuk meg önmagunkat. 

1.png
MIT JELENT A GYÁSZFELDOLGOZÁS?
A gyászolónak ehelyett meghallgatásra és egy nyitott szívre van szüksége, nem ,,jó/kéretlen" tanácsokra.
AMIT ROSSZUL TUDTUNK A GYÁSZRÓL!

A gyász még napjainkban is tabunak számít, inkább a hallgatást, a tagadást választjuk. A nevelésünknek valahogyan nem része, hogy gyermekeinket megtanítsuk a gyász kezelésére.

 

Továbbá veszteségeink során azt az üzenetet kapjuk, hogy ,,ne légy szomorú, gyászolj egyedül, az idő mindent megold, légy erős". Be kell látnunk, hogy amit a gyászról tanultunk az nem igaz.

 

Ezek a berögzült mondatok nem hatékonyak. A gyászolónak ehelyett meghallgatásra és egy nyitott szívre van szüksége, nem ,,jó/kéretlen" tanácsokra.

A gyászfeldolgozás Módszer®, az Egyesült Államokban kidolgozott cselekvésprogram.

A módszer a ,,Gyógyulás a gyászból" címmel magyar nyelven is megjelent kézikönyvben elolvasható, azonban annak elsajátítása és alkalmazása képzett Specialisták vezetésével, biztonságos és diszkrét környezetben történik.

 

A Gyászfeldolgozás Módszer® egyéni vagy csoportos program során sajátítható el, majd azt követően önsegítő eszközként a gyászoló későbbi veszteségeinek feldolgozása során is használni tudja.

2.png
GYÁSZFELDOLGOZÁS MÓDSZERÉRŐL
A módszer által átélhető a beteljesülés és a megbékélés, továbbá segítségedre lesz a jelentős érzelmi veszteségek által okozott fájdalom, elszigetelődés és magány feloldásában.
MI FOG TÖRTÉNNI A TALÁLKOZÁSAINK SORÁN?

Az egyéni program általában 7 ülésből áll, a veszteségtől függően.

Az ülések előrehaladtával szép lassan felszámoljuk a téves hiedelmeket (pl. az idő mindent megold), feltérképezzük az átmeneti energiafelszabadítókat (átmeneti megkönnyebbülések pl. alkohol), megírjuk a veszteségdiagramot (krízisek, változások összessége), készítünk egy kapcsolatdiagramot (a kapcsolatban átélt eseményeket rögzítjük), végül írunk egy beteljesítő levelet, amiben többek között elbúcsúzunk.

 

A módszer által átélhető a beteljesülés és a megbékélés, továbbá segítségedre lesz a jelentős érzelmi veszteségek által okozott fájdalom, elszigetelődés és magány feloldásában.

About Section

„mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…” 

John W. James, Russell Friedman

1 / 3

Szakembereink.

EMP_Helga_web-14.jpg

SEPSI HELGA

Munkámat a feltétel nélküli elfogadás, az empátia és a hitelesség jegyében végzem, megteremtve egy biztonságos közeget, ahol a klienseimben rejlő lehetőségek kibontakozhatnak. 

EMP_Kata-web-2w.jpg

MOCSÁNYI KATA

Munkámban az elfogadás, az együttérzés a legtöbb esetben egy igen mély, „ismerős
helyről” érkezik, s elsődleges szerepemnek az empatikus, megtartó szemtanúságot, kísérést tekintem.

Fodor Zsuzsanna, gyásztanácsadó, addiktológiai konzultáns

FODOR ZSUZSANNA

Fő feladatom segítőként, hogy a „régiből az újba” való átmenet könnyebbé váljon, így a hozzám fordulókat, át kisérem egy ingatagnak vélt hídon, hogy megtapasztalhassák a biztonságos szféra átható erejét.

Sorbán Előd gyásztanácsadó

SORBÁN ELŐD

Bízom benne, hogy a hozzám fordulók elérhetik, a poszttraumás növekedést, melynek értelmében a trauma bekövetkezése előtti állapottól fejlettebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetnek majd.  

Varga Zsófia, gyásztanácsadó

VARGA ZSÓFIA

Gyászcsoportvezetőként kulcsfontosságúnak tartom a megtartó és megértő kapcsolatok kiépítését, és egy gyógyító közösség kialakulását, ahol egymást támogatva fejlődünk.

EMP-Dia-web-4.jpg

DARABOS DIÁNA

Gyászkísérőként számomra a legfontosabb, hogy biztonságban, megtartóan tudjunk együtt haladni az előttünk álló úton, legyen ez az út bármilyen nehéz vagy sokszínű, az érzelmek, gondolatok, hullámzások, változások tekintetében.

EMP_Izsak_web-4.jpg

ÁBRAHÁM IZSÁK

Hiszem, hogy segítségért fordulni erőre és bátorságra vall. Segítőként célom egy olyan bizalmas és
támogató terápiás tér megteremtése, amely segíti klienseimet a feldolgozás és továbblépés útján.

EMP_Marta_web-4.jpg

​VIDA-BARÁTH MÁRTA

Segítő szakemberként úgy fogadom klienseimet (akár csoporttal, akár párokkal dolgozom együtt), mint
akik családjuk, párkapcsolatuk legjobb szakértői, s az ő tudásukhoz teszem hozzá – a kapcsolatok
szakértőjeként – a magam szaktudását.

Valódi kapcsolódás, kellő szakértelem, igényes környezet.


Szeretettel vár az EMPÁTIALABOR csapata!

bottom of page