top of page
EMP_Marta_web-2.jpg

Hello.

VIDA-BARÁTH MÁRTA

Kommunikációs szakember

Tanár
Képzésben lévő pár- és családterapeuta

Ölelj át! (HMT) csoportvezető
Gyászcsoportvezető

RÓLAM

Mindannyian főszereplői vagyunk egy fordulatokban gazdag filmnek, amelyben hónapról hónapra, évről évre megküzdünk számos akadállyal; nemcsak segítőket, barátokat szerzünk, de sebeket-sérüléseket is. Tapasztalataink, örömeink és fájdalmaink jó esetben érlelik személyiségünket, így akár még a legnehezebb helyzetekben is képesek vagyunk növekedni.

 

Családokkal, párokkal dolgozva közel áll hozzám a narratív megközelítés, ezért abban segítem a hozzám fordulókat, hogy életük (család)regényéből a legjobbat hozhassák ki mind önmaguk, mind párkapcsolatuk, mind gyermekeik és családjuk számára, s minél nagyobb beleszólásuk legyen nemcsak szerepeik megformálásába, hanem családi szkriptjeik, forgatókönyvük tudatos alakításába is.

 

Párokkal való munkámban nagymértékben támaszkodom az érzelemfókuszú terápiás irányzat (ÉFT) eszköztárára nemcsak párkapcsolati krízisek esetén, hanem az ÉFT párkapcsolat gazdagító Ölelj át! programján keresztül is. Ez a nyolcalkalmas érzelemfókuszú edukatív csoport nagyszerű lehetőség arra, hogy a párok megismerjék saját és egymás érzelmi működését, belehallgassanak párkapcsolati „táncuk” zenéjébe a páros beszélgetések során, s akár a szerelem kezdeti szakaszához képest is mélyebb szenvedélyt és közelséget élhessenek meg, amelyben elérhetőek és válaszkészek egymás számára. Ezeknél az Ölelj át! csoportoknál mint folyamat-tanácsadó támogatom a párokat.

 

Szívesen dolgozom családokkal is, ilyenkor előnyben részesítem a strukturális megközelítést – noha alapvetően integratív szemlélettel dolgozom –, hiszen a gyermekeknek fokozottabb az igényük a biztonságos és átlátható határokra, alrendszerekre, struktúrákra. Segítő szakemberként úgy fogadom klienseimet (akár csoportban, akár párként dolgozunk együtt), mint akik családjuk, párkapcsolatuk legjobb szakértői, s az ő tudásukhoz teszem hozzá – a kapcsolatok szakértőjeként – a magam szaktudását.


Fontos számomra a hiteles információk átadása is, ezért 2019 óta rendszeresen írok családterápiás megközelítésű ismeretterjesztő cikkeket a Nagycsaládosok Országos Egyesületének NOE Levelek című magazinjába. Munkám során a legjobbat szeretném adni az Empátialaborba érkezőknek, akik szükség esetén bátran mernek külső segítséget kérni egy-egy párkapcsolati vagy családi elakadás kapcsán. Remélem, hamarosan személyesen is találkozunk!

TANULMÁNYAIM

Magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár

Kommunikáció szakos bölcsész

Pár- és Családterápia

EFT Externship (alapképzés)

Ölelj át! (HMT) csoportvezető képzés

Gyászcsoportvezető

A gyász lélektana

Sérült gyermeket nevelő szülők veszteségei – csoportvezető-képzés

ZONGORISTA

Szinkronszínész

Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi
 

PPKE Bölcsészettudományi Kar, Piliscsaba

Magyar Családterápiás Egyesület

Érzelem Fókuszú Család- és Párterápiás Alapítvány, Budapest

Érzelem Fókuszú Család- és Párterápiás Alapítvány, Budapest

Napfogyatkozás Egyesület, Budapest

Napfogyatkozás Egyesület, Budapest

Napfogyatkozás Egyesület, Budapest

Muzička škola Subotica – Szabadkai Zeneiskola

Hungarovox Oktatási Stúdió, Budapest

Köszönöm a bizalmat!

Vida-Baráth Márta

bottom of page