top of page
Varga Zsófia

Hello.

VARGA ZSÓFIA

Pszichológus

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista

Gyászcsoportvezető

RÓLAM

Pszichológus MA végzettségem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Pszichológia szakirányán szereztem 2021-ben. A gyászfeldolgozás területén több képzésen és workshopon is részt vettem. Munkámat egyrészt a Gyászfeldolgozás Módszer Specialista képzésen elsajátított tudás, másrészt a Napfogyatkozás Egyesületnél átadott szemléletmód határozza meg. Képzéseim: ,,a gyász lélektana”, ,, gyászolók segítése és gyászcsoportvezetés gyakorlata”, ,,gyászoló gyermek segítése –jellegzetességek, attitűd, eszközök”. Eszköztáram folyamatos bővítése érdekében, a gyászfolyamatokhoz kapcsolódó workshopokon is részt vettem: ,,a gyász komplex művészetterápiája műhely”, valamint ,,OH kártya alkalmazása a gyászmunkában”.
 

Jelenleg fő állásban iskolapszichológusként dolgozom egy budapesti szakközépiskolában, emellett egyéni és csoportos gyászfeldolgozást vezetek. Saját gyászfolyamatom során meghatározó élmény volt egészségügyi állapotom elvesztésének megélése. Ennek a váratlan és tartós veszteségélménynek a hatására fogalmazódott meg bennem a hivatástudat, célom segítséget nyújtani a hasonló élethelyzetben levő embertársaimnak. Tapasztalataim szerint legtöbben nem tanultuk meg, hogy mit tegyünk akkor, ha elveszítünk valakit, hogy hogyan is küzdhetünk meg veszteségeinkkel, és hogy egyáltalán mennyire élhető át, az ezzel járó érzelmi kavalkád.
 

Munkám során arra törekszem, hogy elfogadó, biztonságos légkört teremtsek, ahol a gyász során megélt ambivalens érzéseket át lehet élni és a meglévő erőforrásokból táplálkozva, el lehet érkezni az elfogadás állapotába. Gyászcsoportvezetőként kulcsfontosságúnak tartom a megtartó és megértő kapcsolatok kiépítését, és egy gyógyító közösség kialakulását, ahol egymást támogatva fejlődünk. Mivel életünk alakítói, és nem elszenvedői vagyunk ezért, ha aktívan dolgozunk a felmerülő veszteségeinken, azok egy ponton bele tudnak simulni életünkbe és megtapasztalhatjuk a gyógyulást. Változatos eszköztárammal ezen az úton szeretném végig kísérni a hozzám forduló gyászolókat.

TANULMÁNYAIM

Pszichológia BA

Kognitív pszichológia szakirány MA

GYÁSZCSOPORTVEZETŐ

A gyász lélektana

Gyászoló gyermek segítése – jellegzetességek, attitűd, eszközök

A gyász komplex művészetterápiája műhely

Gyászfeldolgozás Módszer® 
Specialista

OH kártya alkalmazása a gyászmunkában
 

CBT alkalmazása gyermek-és serdülőkorban

Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pécs

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Budapest

Napfogyatkozás Egyesület

Napfogyatkozás Egyesület

Napfogyatkozás Egyesület

Napfogyatkozás Egyesület

Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ 

Révész Renáta Liliána

Magyar Viselkedés-, Kognitív- és Sématerápiás Egyesület

Köszönöm a bizalmat!

Varga Zsófia

bottom of page