top of page
Sorbán Előd

Hello.

SORBÁN ELŐD

Pszichológus

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista

RÓLAM

Okleveles pszichológusi (MA) végzettségemet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Klinikai és Egészségpszichológia szakán szereztem (2017-2019).

2019 óta dolgozom a gyermekvédelmi rendszerben, egy nevelőszülői hálózat pszichológusaként, 2020 óta részt veszek az enyhe értelmi akadályozott felnőttek pszichológiai fejlesztésében, illetve 2021-től egy pszichológiai szakrendelőben tartok egyéni életvezetési tanácsadást, felnőttek részére.

Módszer specifikus képzettségemet 2021-ben szereztem a Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista képzésen. Magam is megtapasztaltam a hirtelen bekövetkező tragédia rövid és hosszútávú, érzelmileg gátló és bénító hatásait. Azt éreztem, hogy teljesen kihúzták alólam a talajt, az addig megszokott életem felborult, a nagyfokú tehetetlenség hatására, nem tudtam hogyan leszek képes tovább működni, élni.  Mindezt tovább fokozták az erős önvádló gondolataim: Szabad-e még boldognak lennem? Képes leszek-e újra átélni az örömöt? Mit tehettem volna másképp, jobban, többet? Normális-e, ami velem történik? Rosszul gyászolok? Miért nem leszek jobban az idő múlásával?

A Gyászfeldolgozás Módszer® specialista képzésen megtanultam reflektálni önmagamra. Megértettem, hogy a gyász, az a veszteségre adott normális és természetes reakció, amely egy egyedileg végbemenő folyamat, így nincs helye az önostorozásnak, az elvárásoknak való megfelelésnek, hisz mindenki a saját tempójában haladva éri el a saját gyógyulását. Nincs rosszul gyászoló, de felelősséget vállaló egyén annál inkább van…

 

Sajátélményemből táplálkozva segítek, az apró, jó döntések meghozatalában, és a felelősség vállalásban, hisz többek között ez a módja annak, hogy az említett érzelmi elakadások feloldásra kerüljenek. Továbbá a megfelelő kontextus (bizalom, biztonság) megteremtése elengedhetetlen része a folyamatnak, így célom ennek a légkörnek a megteremtése, annak érdekében, hogy a tulajdonképpeni veszteség feldolgozása megvalósulhasson.

A Gyászfeldolgozás Módszer® felépítése magában hordozza és validálja a poszttraumás növekedés pszichológiai jelenségét, miszerint egy trauma negatív következményeivel való sikeres megküzdés, egy a trauma bekövetkezése előtti állapottól fejlettebb, kiegyensúlyozottabb, robosztusabb állapotot hozhat létre. Bízom benne, hogy hozzá tudom segíteni a hozzám fordulókat ahhoz, hogy elérjék ezt a fajta poszttraumás növekedést.  

TANULMÁNYAIM

Pszichológia BA

Klinikai és Egészségpszichológia szakirány MA

Gyászfeldolgozás Módszer® 
Specialista

Babes Bolyai Tudományegyetem,

Pszichológai és Neveléstudomány Kar, Kolozsvár

Pázmány Péter Katolikus Egyetem,

Budapest

Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ 

Köszönöm a bizalmat!

Sorbán Előd

bottom of page