top of page
Darabos Diána

Hello.

Darabos Diána

Pszichológus

Gyásztanácsadó

RÓLAM

Mindig is lenyűgözött és foglalkoztatott az engem körülvevő világ, az elme, a lélek és a test működése, illetve ezen működésmódok közötti kapcsolódási pontok feltérképzése. Ez az érdeklődés vezetett a pszichológiai tanulmányaimhoz. 2019-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem klinikai és egészségpszichológia szakirányán. A mesterképzésem alatt csatlakoztam egy fantasztikus kutatócsoporthoz, ahol Dr. Sarungi Emőke vezetésével, együtt dolgozhattam szakorvosokkal, klinikai szakpszichológusokkal és pszichológusokkal, az érzelmi veszteségek és a kardiológiai jellegű testi tünetek lehetséges összefüggéseinek kutatásán. Ez az élmény meghatározó volt számomra mind a hivatásom kialakulása, mind a szakmaiságom fejlődése szempontjából és nagy mértékben alakította azt a fajta szemléletmódot, amivel jelenleg is dolgozom.

 

Az utóbbi években leginkább felnőttekkel dolgoztam Munkavállalói Segítségnyújtási Program keretein belül, ahol a dolgozóknak és családtagjaiknak volt lehetőségük pszichés támogatást igénybe venni. Sokféle elakadással kerestek meg és kértek segítséget, mint például veszteségek, halálesetek, stressz, munkahelyi és magánéleti konfliktusok, testi tünetek, betegségek. Jelenleg egy gasztroenterológiai magánrendelőben dolgozom, ahol orvosokkal és dietetikusokkal együtt holisztikus szemléletben foglalkozunk, azokkal az egyénekkel, akik emésztőrendszeri tünetekkel és betegségekkel fordulnak hozzánk. A betegséggel szembesülve fontos a pszichés támogatás, a folyamat során felfedezve az egyénben rejlő erőforrásokat, megküzdési stratégiákat, stresszkezelő és relaxációs technikákat alkalmazva. 

Ahányan vagyunk, annyiféleképp működünk és annyiféleképp gyászolunk. Gyászkísérőként így számomra a legfontosabb, hogy biztonságban, megtartóan tudjunk együtt haladni az előttünk álló úton, legyen ez az út bármilyen nehéz vagy sokszínű, az érzelmek, gondolatok, hullámzások, változások tekintetében.

A munkámban és a magánéletben is a széleskörű érdeklődés jellemez. Szeretem a művészetet, az irodalmat, a filozófiát. Érdekelnek a különböző kultúrák, társadalmak, szokások, rítusok. A folyamatos fejlődést és tanulást elengedhetetlennek tartom hivatásom szempontjából, ezért mindig nyitottan vagyok jelen, a továbbképzési lehetőségek tekintetében is.

Milyen elakadással fordulhat hozzám?

  • Veszteségekkel: haláleset, kapcsolatok megszakadása, költözés, élethelyzet megváltozása stb.

  • Testi tünetek és betegségek során jelentkező új élethelyzet kialakításával, a testhez való viszonyulással és a pszichés működés feltérképezésével, egészségügyi állapot változásával

TANULMÁNYAIM

Klinikai és egészségpszichológia Szakirány ma

a gyász lélektana

Affirmatív pszichológiai munka lmbtq+ kliensekkel

gyásztanácsadó

OH kártya

Szegedi Tudományegyetem

Napfogyatkozás Egyesület

Napfogyatkozás Egyesület

Magyar Pszichológiai Társaság

OH Kártya Magyarország, Németh Lóránd és Fodor Józsa

Köszönöm a bizalmat!

Darabos Diána

bottom of page